חרם בכיתה


girls-914823_1280

טל אור סגל, פסיכולוגית חינוכית

חרם בכיתה

שלום, אני בכיתה ג' ובכיתה שלי יש חרם כלפיי. אני אפילו לא יודעת איך זה התחיל, אבל זה לא משנה. לאן שאני אלך תמיד אני מפחדת מהילדים בכיתה. מה אוכל לעשות עם זה?

שלום!

את מספרת שעשו עלייך חרם. כואב לשמוע על זה, ומיד אני מרגישה כמה את גיבורה בעצם ההתמודדות שלך עם דבר קשה שכזה.

מהו חרם, בעצם? חרם הוא תופעה שמופיעה בגלל לחץ חברתי, כשמישהו "מאיים" על מישהו בקבוצה או על הקבוצה בכלל. לרוב ילדים שמשתתפים בחרם חשים את הפחד שהחרם יופנה נגדם, ולכן הם משתתפים בו בשביל להציל את עצמם מחרם דומה. במילים אחרות: גם שאר הילדים לא תמיד מרגישים בטוחים…

כשקורה דבר כזה בעצם כל הקבוצה נהיית "אחת" – בעלת דעה אחת ובעלת חזית אחת – ולא מתאפשר לראות שיש שונים בקבוצה, בעלי דעות שונות. גם על יוסף הצדיק עשו משהו דומה לחרם, ואפשר לראות בתורה איך כל היחידים השונים בקבוצה מיטשטשים: כתוב כי האחים של יוסף אמרו "לכו… ונשליכהו לאחד הבורות", ולא ברור מי אמר מה.

לכן, בשלב הראשון, כשיש חרם כדאי לראות אם אפשר למצוא את מי שלא שייך להחרמה, מי שקצת חושב אחרת. אפשר לפנות אחרי הצהריים לחברות שפעם היה לך כיף איתן או לילדים שמושפעים קצת פחות מהמנהיגים של החרם.

את אומרת שאת אפילו לא זוכרת למה ומתי זה התחיל, אבל כדאי לבדוק: האם את חדשה יחסית בכיתה? האם אלו ילדים שמקנאים בך? האם אלו חברים שלך? האם פגעת בהם באיזו דרך? האם בעבר הם כבר עשו חרם כזה על מישהו? קודם כל חשוב למצוא תשובות לשאלות האלה. אם בקשרים חברתיים אחרים את מצליחה (למשל עם שכנים או עם אחים), זה מחזק את התחושה שהבעיה איננה אצלך, ויש ילדים שההתנהגות החברתית שלהם לא טובה ודורשת טיפול. אם קשה לך באופן כללי עם כולם, זה עשוי להצביע על כך שתוכלי עוד ללמוד לשפר את הקשרים החברתיים שלך. לפעמים על ידי הומור או התעלמות אפשר להתגבר על כל מיני "מוקשים" בדרך, ולפעמים צריך ממש עזרה מאיש מקצוע כדי ללמוד איך להתנהל עם החברים.

הכי חשוב לא להישאר עם זה לבד, במיוחד משום שאת כותבת שאת מפחדת מהילדים. חשוב לשתף מורה או הורה וחשוב שידברו עם הילדים ויחשבו יחד למה קורים דברים כאלו ומה כל אחד היה מרגיש אילו היו משאירים אותו ככה לבד.

מכיוון שחרם קורה על ידי הקבוצה אפשר לשבור אותו בדרך כלל עם עזרה מבחוץ, כמו של הצוות המקצועי בבית הספר. אפשר לעזור לילדים להבין מה גורם לכל אחד מהם להשתתף בדבר שכזה ומה היה עשוי למנוע את ההשתתפות שלהם.

מאחלת לך שמהר תמצאי את המקום החברתי הטוב והבטוח שלך!

רוצים להתייעץ עם טל אור? שלחו לנו את שאלתכם לכתובת otiyot.mr@gmail.com