״מילים חזותיות- קומיקס מסין״ – במוזיאון הישראלי לקריקטורה וקומיקס בחולון


המוזיאון הישראלי לקריקטורה ולקומיקס בחולון יציג את התערוכה ״מילים חזותיות, קומיקס מסין״ בתאריכים 2 ביולי- 17 בנובמבר 2012, זאת במסגרת חילופי תרבות בין שוויץ וישראל בכלל ובין המוזיאון לקריקטורה בבזל והמוזיאון בחולון בפרט.

אוצר התערוכה במוזיאון בחולון, ד״ר אורי ברטל, ראש החוג ללימודי הסטוריה ותיאורה בבצלאל ומומחה לתרבות חזותית יפני , אוצרת משוויץ – אנט גרהירג .

בתערוכה יוצגו עבודות קומיקס מסין החל משנת 1950 ועד ימינו. היא מנחה את הצופה במסע דרך ההיסטוריה של סין, החל מהמקורות הספרותיים הקאנוניים שעליהם בנויה המורשת הסינית דרך המהפכים הפוליטיים והתרבותיים שעברו על סין במאה העשרים ועד השפעת הגלובליזציה במאה העשרים ואחת.

רוב החומרים שבתערוכה הם חלק מהאוסף החדש של המוזיאון הלאומי של בייג'ינג, אשר הורחב בשנת 2009 לרגל חגיגות 60 השנה להקמת הרפובליקה העממית של סין. ההרחבה של המוזיאון כללה הצגה של תרבות שנחשבה עד אז בסין כאמנות כחתרנית או פופולארית. בין השאר מוצג כיום במוזיאון אוסף נרחב של "ספרים מצוירים", סרטי אנימציה וקריקטורות שחלקן היו חתרניות למשטר וחלקן שימשו כתעמולה בשנים מסוימות. אוסף הזה נפתח לציבור הסיני בתערוכה גדולה והציג חומרים שלא הוצגו עד אז לציבור. החומרים הפוליטיים, שלעיתים שנויים במחלוקת, הוצגו בצורה רטרוספקטיבית שהעניקה להם מבט אובייקטיבי ולגיטימי ובכך גם מעין פיוס עם ההיסטוריה הסוערת של סין במאה העשרים.

במוזיאון בחולון יוצג חלק נרחב מהאוסף תוך התמקדות באמנות הקומיקס הסיני במאה העשרים-20 ומקורותיו. מלבד התערוכה שנערכה במוזיאון הקומיקס בבאזל, זוהי הצגה ראשונה של חומרים אלו במערב.

התערוכה בנויה ונחלקת לשלושה פרקים:

חלקה הראשון מציג קומיקס המבוסס על ספרות סינית. הרומנים הגראפיים המוצגים בחלק זה שייכים לספרות הסינית הקאנונית שנכתבה בתקופת השושלות האימפריאליות, או בתחילת המאה העשרים כחלק מתנועת הארבעה במאי, התנועה הספרותית המודרנית הסינית.

חוברות הקומיקס והרומנים הגראפיים הסיניים הראשונים שנוצרו במאה העשרים אימצו את הדמויות ועיבדו את הנושאים של ספרות קלאסית זו לבידור או לחינוך. לדוגמא, סדרת הקומיקס "שלש הממלכות" או "המסע למערב" מבוססות על ספרות מיתולוגית קלאסית ונועדו להעביר את הסיפורים בצורה פופולארית אך גם ללמד ידע היסטורי.

חלקה השני מציג כיצד הקומיקס הסיני שימש במהלך ההיסטוריה הסוערת של סין במאה ה-20 כמכשיר פוליטי חתרני מחד וכמכשיר תעמולה של השלטונות מאידך. התבוננות בקומיקס הסיני במאה ה-20 מלמדת לא רק על התפתחות אמנות הקומיקס והאנימציה אלא גם על המאבקים והמהפכות שעברו על סין בשנים אלה.

חלקה השלישי של התערוכה הוא כמובן הקומיקס העכשווי והיא מציגה את השפעת הגלובליזציה על סין החל מאמצע שנות השבעים עם מהלך השחרור התרבותי בסין, דרך הצמיחה של דור צעיר של אמני קומיקס בעלי שפה אישית לצד פתיחות של אמנות מקומית זו לטרנדים עולמיים של קומיקס כמו המנגה היפנית.

מאז תחילת המאה ה – 21, צמחו אמני קומיקס עצמאיים רבים שהציגו רעיונות והפיחו רוח חדשה בסצנת הקומיקס הסינית. בתחילה אמנים אלו היו מושפעים מהקומיקס היפני והאירופאי, אך לאחר מספר שנים הם החלו למצוא את קולם האמנותי העצמאי וצורות הבעה חדשות. אמנים אלה מספרים סיפורים אישיים מחיי היום-יום או דמיוניים. גם מבחינה חזותית גילו האמנים החדשים את השימוש בצבע והשימוש בתוכנות מחשב חדשניות שפתחו פתח לאסתטיקה דיגיטאלית גלובלית. קומיקס זה מציג שבר ברור מהקומיקס המסורתי הסיני שנשען על הספרות הקלאסית ופרשנות חזותית מסורתית.

אם זאת הממשלה הסינית והביורקרטיה התרבותית עדיין שולטים בייצור של הקומיקס והאנימציה בסין. לכן קיימים עדיין מקרים בהם הממשלה מתעלמת מאמנים צעירים שדנים לעיתים בבעיות פוליטיות שונות. אמנים אלה זוכים לפרסום רק על ידי הוצאות לאור מקומיות קטנות שאין להם תפוצה רחבה. בתערוכה זו ניתן לראות עבודות שנעשו על ידי אמנים צעירים שהצליחו לבסס את שמם בסין כיום.

בנוסף, ב- 7 ביולי, שבת,  תיערך במוזיאון סדנת קומיקס בנושא גיבורי-על, כחלק מפעילות פתיחת הקיץ במדיטק.

פתיחה רשמית תיערך ב17.7, הזמנה תישלח בהמשך

לפרטים נוספים:

www.cartoon.org.il