ואלה שמות


autumn-275920_640

לכל איש יש שם, אמרה המשוררת זלדה, ולכל שם יש סיבה. האם אתם יודעים מדוע קראו לכם בשמכם? האם הוא לזכר מישהו? בהשראת אירוע או מקום כלשהו? לקוח מהתנ"ך או מדמיונם של ההורים שלכם? לרגל פרשת שמות יצא צוריאל הורוביץ למסע קצר בעקבות שמות מיוחדים

 

לאחים שלי יש שמות רגילים. באמת, תשפטו בעצמכם – אפרים, אריאל, עמיחי ונעמה. נורמלי, לא? רק השם שלי קצת מיוחד – צוריאל. אני זוכר שבגן, כשהגננת שאלה אותי למה קוראים לי ככה, הפניתי את השאלה לאמא. "אבא שלך ואני פשוט אהבנו את השם הזה," ענתה לי, ומאז אני איתו. גם כשקראו לי בגן "צורי יצורי" או כשבת הדודה מארצות הברית התבלבלה בין השם שלי למילה האנגלית לדגני בוקר (סיריאל), שמחתי במיוחדות שלו.

מזל, מזל טוב!

כשהייתי קטן, חשבתי שכשאישה מבוגרת מגיעה לגיל מסוים, אוטומטית משנים לה את השם לזלדה. בחיי, מי קורא לילדה הקטנה שלו זלדה? אלו חייבים להיות הזקנים שמשנים לעצמם את השם! עם הזמן הבנתי שגם לילדים קטנים קראו זלדה, רק שזה היה ממש מזמן, וכיום הילדים האלה כבר גדלו. שמות, כמו מאכלים, משחקי מחשב ופריטי לבוש, הם לפעמים בסך הכל עניין של אופנה. קחו את השם מזל לדוגמה. לפני שישים שנה השם מזל היה ממוקם במקום ה-12 הגבוה ברשימת השמות הנפוצים לתינוקות בישראל. ילדות קטנות ששמן מזל התרוצצו בכל פינה, וכמעט שלא הייתה כיתה שבה היית צועק "מזל!" ולא רואה כמה ראשים קטנים מסתובבים. אבל הימים חלפו, הדורות השתנו, וכבר 45 שנה לפחות השם מזל כבר לא מוענק לתינוקות בתדירות גבוהה כבעבר.

אחד השמות שמטפסים במהירות במעלה רשימת הנפוצים הוא השם אדל. בשנה החולפת השם הנפוץ ביותר בערים אשקלון ובת ים היה אדל. למה אדל, אתם שואלים? טוב, יש שתי תשובות לשאלה הזו. התשובה הראשונה קשורה לאחת הזמרות המצליחות ביותר בעולם, צעירה בריטית העונה לשם אדל, ומוכרת בעיקר בזכות יכולות השירה המרשימות שלה. אבל זה לא ההסבר היחיד: לגידול באוכלוסייה החרדית בישראל יש השפעה ניכרת על השמות הפופולריים במדינה. בתו של רבי ישראל בעל שם טוב, מייסד תנועת החסידות, נקראה אדל. אולי ההורים הצעירים מבקשים להנציח את בתו של מייסד זרם יהודי חשוב, ולאו דווקא את הזמרת הבריטית…

 

וייקרא שמה בישראל: אשכולית

אנחנו חיים במדינה קטנה, ובכל זאת מסתבר שההורים פה יצירתיים מאוד. בשנים האחרונות יותר ויותר הורים עוזבים את השמות הקלאסיים כמו שרה, רבקה, יוסף ודוד, ומחפשים לילדיהם הרכים שמות מיוחדים יותר. בין השאר תוכלו למצוא ברחבי הארץ ילדים ומבוגרים ששמם סנאית, גחלילית, חלון, מנורה, ערנית ותלתל. ומה תגידו על כליל החורש, שולחנה, שרביט או תות? תודו שזה מקורי. אחת המפורסמות שבבעלי השמות המיוחדים היא אשכולית לוי, אם לחמישה מראש העין, שנקראת כך על שם ראש הממשלה המנוח לוי אשכול, שנפטר בשנת לידתה. אשכולית סיפרה בראיונות עבר שאנשים סביבה אמנם מרימים גבה כשהם שומעים את השם שלה בפעם הראשונה, אבל היא מעולם לא חוותה איזו אי נעימות רצינית בעקבות השם המיוחד שלה. לילדיה, אגב, נתנה שמות רגילים לחלוטין.

 

שם בהשראת פרשת השבוע

החלטתי לשוחח עם עלי באר רודריגז, ולשמוע ממנה מה היא חושבת על השם שלה. "תמיד ידעתי שיש לי שם מיוחד," אומרת עלי באר. "כשהייתי קטנה אמא שלי סיפרה לי שבשנה שבה נולדתי היא עסקה הרבה בלימוד תורה סביב נושא המים, ולכן בחרה לי לקרוא לי בשם שמזכיר את שירת הבאר מפרשת חקת. השירה היא קריאה של בני ישראל למים שבבאר של מרים, הבאר שליוותה את בני ישראל בארבעים שנות הנדודים במדבר, לעלות ולהרוות את צמאונם. בעצם זה משל לבקשה של האדם שכוחותיו הפנימיים יתגלו ויבואו לידי ביטוי במציאות."

את עלי באר (בת 22) אני מכיר עוד מהתיכון, ואז קראתי לה בשם "באר" בלבד. "היו לי המון כינויים לאורך השנים. קורה לא מעט שאנשים מתבלבלים, קוראים לי 'פאר' או 'בר' למשל. רוב החברים שלי קוראים לי רק 'באר'. החברות מהסניף קוראות לי 'עליבאבא', על שם השודד מסיפורי הילדים."

קרה לך שקיבלת תגובות שליליות על השם שלך?

"לא שזכור לי. בדרך כלל אני מקבלת תגובות משעשעות. לפני כמה שנים התקשרו מחברת הסלולר וביקשו לדבר עם בעלי. באותה תקופה עדיין לא הייתי נשואה, וניסיתי להסביר להם בטלפון שאני בעלת החשבון. במשך כמה דקות הם לא הבינו והתעקשו לדבר עם בעלי. בסופו של דבר התברר שהם חשבו שאני דוברת ערבית, ושלבעלי קוראים 'עלי'… כשאני מציגה את עצמי באוניברסיטה, אני אומרת "שלום, קוראים לי עלי באר, איך?!" פשוט כי "איך?!" הוא התגובה הראשונה של אנשים כשהם שומעים את השם שלי. זה לא מפסיק להצחיק אותי. האמת היא שלפעמים אני מוותרת מראש. כשאני מזמינה קפה בבית קפה ומחכה שיקראו בשם שלי לקבל אותו, אני אומרת שקוראים לי 'רוני'. ככה זה כשלא רוצים להסתבך."

השם של עלי באר נעשה פופלרי יותר בשנים האחרונות. עלי באר עצמה מעידה שהתייעצו איתה לפחות חמישה זוגות של הורים ששמעו על השם המיוחד שלה ובחרו לקרוא לבתם בשם זה. "עד כמה שידוע לי אני היחידה בארץ עם השם הזה. הבנות שקיבלו השראה מהשם שלי נקראות באר, לא עלי באר. השם שלי באמת מיוחד, ואני מאוד מאוד אוהבת אותו."

 

יודעים מה השמות הכי נפוצים בארץ? קבלו את העשיריה הפותחת:

בנים בנות
נועם נועה
אורי שירה
איתי תמר
יוסף טליה
דוד מאיה
דניאל יעל
אריאל אדל
יונתן שרה
איתן אביגיל
משה אילה

 

נושא השמות הייחודיים הגיע עד לכנסת: לפני כמה שנים הוגשה הצעת חוק שמטרתה למנוע מהורים להעניק לילדיהם שמות יוצאי דופן שעלולים לפגוע בהם בהמשך חייהם. במדינות שונות בעולם אף מטילים הגבלות על מתן שמות מסוימים. בשוודיה, למשל, יש חוק הקובע כי אסור לקרוא לילד בשם מעליב; בנורווגיה חל איסור לבחור שם שהוא קללה, שם שלילי או שם של מחלה; בפרו אסור לתת שם המנוגד לאמונה דתית, ובפורטוגל יש רשימה של שמות אסורים.