דבש מצאת


תמר זקס

כשאתם באים לטבול בראש השנה את התפוח בדבש הסמיך, נסו לדמיין כמה מסירות, אהבה והקפדה על הפרטים הקטנים הושקעו בדבש עד שהוא הפך לנוזל המתוק שכולנו מכירים. ברוכים הבאים לממלכת הדבורים

אילו היו מספרים לכם על מפעל שמנוהל על ידי מלכה, ודאי לא הייתם מאמינים. ואז היו מוסיפים שהמפעל מייצר מוצר מתוק וטעים שמחזיק מעמד לאורך שנים, ושהפועלות בו עובדות כל השנה ללא חופשות וללא שביתות.

מדובר כמובן בכוורת הדבורים, ובדבש שהן מיצרות. אילו יכולנו להיכנס לאחד ממפעלי הענק הללו ולבדוק מקרוב כיצד נראים החיים בכוורת, היינו מגלים שזהו מפעל מיוחד העובד על פי סדר ברור וכל דבורה ממלאת בו את תפקידה בייצור הדבש. בכל כוורת ישנה היררכיה ברורה – הדבורה החשובה ביותר היא מלכת הדבורים, ובלעדיה תהינה שאר הדבורים חסרות אונים.

גדולה מהחיים

המלכה היא הדבורה הגדולה ביותר, והיא מתנהגת כמו מלכה אמתית: היא אינה נוטלת חלק בעבודות הרבות, וכפי שאתם מתארים לעצמכם היא גם מאוד מפונקת. את האוכל שלה היא אינה אוכלת בכוחות עצמה אלא מחכה שהפועלות יאכילו אותה. הן מאכילות אותה היישר מפיהן, במזון מיוחד שנקרא כמתבקש 'מזון מלכות'.

הפועלות דואגות ושומרות על המלכה שלהן, כדי שלא יאונה לה כל רע. תפקידה היחיד של המלכה מסתכם בהטלת ביצים. היא עושה זאת היטב ובקצב מדהים של כ-2,000–3,000 ביצים ביממה. מלכת הדבורים חיה בין שנתיים לשלוש שנים, ובמשך כל אותו זמן כמעט אינה זזה ממקומה. היא הכוח המאחד את כל הדבורים שסביבה. כמו בכל ממלכה אחרת, גם בכוורת יכולה "למלוך" רק מלכה אחת. כששתי מלכות מכוורות שונות נפגשות, התוצאה הבלתי נמנעת היא מלחמה. השתיים יילחמו זו בזו עד מוות.

אם מאיזו סיבה נעלמה לפתע המלכה מהכוורת. יחושו שאר הדבורים מיד בהיעדרה. תוך שעות ספורות, הן יראו סימנים של "חסך במלכה" וחלקן אף יטילו ביצים עקרות.

אין שוויון

תפקידם היחיד של הדבורים הזכרים בכוורת הוא להפרות את המלכה. מיד לאחר שמילאו את תפקידם, הם מגורשים לאלתר מהכוורת ומוצאים את מותם מחוצה לה.

הפועלות ממלאות את כל העבודות השחורות של הכוורת. הן שומרות על המלכה ועל הכוורת, ודואגות לניקיונה. בנוסף, הן גם אחראיות על בניית תאים חדשים ועל איסוף גרגרי אבקה וצוף מהפרחים. הן אלו שמטפלות ומאכילות את הצאצאים.

כל דבורה היא מעין יחידת ייצור עצמאית שמוצצת צוף מהפרחים והופכת אותו לדבש. במהלך כל חייה, מייצרת הדבורה כפית וחצי דבש.

סוד כמוס בן אלפי שנים

כדי להעריך את חריצותן של הדבורים, נגלה לכם שבגיחה אחת מביאה הדבורה לכוורת צוף מ-50 עד 100 פרחים! כבר במעופה מתחילה הדבורה לעבד את הצוף לדבש, היא עושה זאת באמצעות אנזימים שמצויים במיצי קיבתה. כדי לייצר קילוגרם אחד של דבש, דבורים צריכות לבקר כ-40 מיליון פרחים. לשם כך הן עשויות לעוף למרחק של כ-88 אלף קילומטר.

עד היום לא הצליחו המדענים לגלות את סוד התהליך שבו הופכות הדבורים את הצוף לדבש. הן מצִדן עושות זאת ללא מרשם כבר אלפי שנים.

מעוף הדבורה

הדבורים הן יצורים חברתיים ותלויות זו בזו. דבורה שמופרדת מחברותיה לא תחזיק מעמד זמן רב לבד.

הן מתקשרות זו עם זו על ידי הפרשת חומר ריחני שנקרא 'פרומון' – בעזרתו הן מדווחות זו לזו על סכנה שמתקרבת או על הצורך באיסוף מזון. במעוף מיוחד שנקרא 'ריקוד הדבורה' הן מסמנות זו לזו על מקור מזון חדש. כשהפרחים רחוקים מהכוורת, רוקדת הדבורה את ריקוד השמיניות המיוחד – כלומר מעופפת באוויר בצורה המזכירה את הספרה 8. זווית המעוף ומהירותו מסמנות לחברותיה את הכיוון לפרחים ואת המרחק המדויק אליהם. כשהריקוד נמשך זמן רב ובעצמה רבה, הוא מלמד את שאר הדבורים שכדאי להן למהר למקום.

בעבר, לפני שהאדם למד לגדל את הדבורים בכוורת מלאכותיות, קיננו רוב הדבורים בעיקר בתוך עצים נבובים ובחללים שונים. כמו כוורת הדבורים שקמה לה בגווית האריה שהרג שמשון.

הכוורן שהפך לדבוראי

לפני כמה שנים הציעה המשוררת נעמי שמר לשנות את שם המקצוע של אנשים שעוסקים ברדיית דבש. במקום השם 'כוורן', שנשמע כמו 'קברן', הציעה נעמי שמר להשתמש במילה 'דבוראי'. ההצעה התקבלה ואומצה על ידי כל רודי הדבש.

הדבוראים נוהגים ללבוש מדים לבנים בזמן העבודה. מתברר שהצבע הלבן אינו מרגיז את הדבורים. ככלל, הדבורה מסוגלת לעקוץ פעם אחת בלבד. בזמן שהיא עוקצת, ניתק העוקץ מגופה ופוצע אותה למוות. עקיצתה אינה נעימה בלשון המעטה, והמדים המיוחדים מגנים על הדבוראי מפניה. למרות זאת – טוענים הדבוראים – דבוראי שלא נעקץ מימיו, אינו דבוראי אמתי.

לאכול במידה

הדבש מכיל ריכוז גבוה של סוכרים וערכים תזונתיים רבים. ביניהם נמצאים גם חומרים נעלמים, שעד היום לא זוהו בוודאות מוחלטת. הרכבו של הדבש, טעמו וצבעו תלויים בסוגי הפרחים ובצוף שבהם משתמשות הדבורים. אין שום הבדל בין דבש שהדבורה מייצרת בכוורת מלאכותית ובין דבש שהיא מייצרת בטבע.

מאז ומתמיד השתמשו בדבש כממתיק להכנת מאפים וממתקים. בגלל ריכוז הסוכרים הגבוה בדבש, טעמו מתוק פי שלוש מזה של הסוכר. לדבש מיוחסות סגולות רבות, למרות זאת כתב הרמב"ם שיש לאכול ממנו כמות קטנה בכל פעם.

חיי מדף ארוכים

כד דבש שנמצא לא מזמן בקברו של אחד הפרעונים, נפתח ונטעם על ידי אחד החוקרים האמיצים. להפתעתו ולהפתעת חבריו, מראהו היה נהדר וטעמו היה מושלם – זאת אף שנוצר לפני אלפי שנים.

אילו יכולנו להודות באופן אישי לכל הדבורים, ודאי היינו עושים זאת. אך כיוון שזה בלתי אפשרי, רגע לפני שנטבול את התפוח בדבש ונברך זה את זה בשנה טובה ומתוקה, בואו נכיר גם תודה קטנה לפועלן של הדבורים.